Poll

Vuurwerk?:

Gebruikerslogin

Onherkenbaar en onaanspreekbaar - met of zonder burka

Geplaatst in door Yvon op 27 september, 2011 - 15:01

Na een verblijf in een openbare ruimte heb ik vaak geen idee wie zich nog meer in deze ruimte bevonden, omdat ik helemaal opga in uiteenlopende activiteiten die me van mijn directe omgeving afsluiten. Dus of de vrouw tegenover me nou een burka droeg of niet, dat heb ik niet eens opgemerkt.

En daar was dan het burkaverbod. Lang verwacht en dan toch nog plotseling.

Het meest opvallend in de discussie hierover vond ik een uitspraak van minister Donner, die zei dat een burkaverbod best te rechtvaardigen was, want: ''De burka staat haaks op de wijze waarop wij in de publieke ruimte met elkaar omgaan: herkenbaar en aanspreekbaar.''
Ik vroeg me af wie hij hier met ‘wij’ bedoelde. Want ik weet niet hoe het met jullie zit, maar mijn verblijven in openbare ruimtes worden over het algemeen gekenmerkt door pogingen zo min mogelijk herkenbaar of aanspreekbaar te zijn.

Zit ik in de trein, in een wachtkamer of op een plek waar ik met iemand heb afgesproken, dan zorg ik ervoor dat ik altijd iets te doen heb. In de trein liggen gelukkig van die gratis krantjes. Of die nu van vandaag of eergisteren zijn, mij maakt het niet uit. Ik kan me er kostelijk mee vermaken en bovendien mezelf er onherkenbaar en onaanspreekbaar mee maken. Met een krantje voor mijn hoofd hoop ik dat die vage kennis die nu de coupé instapt mij niet herkent en dus ook niet aanspreekt. Als dat wel het geval is en diegene eens gezellig naast mij komt zitten om bij te praten, kan ik niet ontkennen dat ik een lichte teleurstelling voel. Niet omdat het krantje zo boeiend was. Maar omdat ik er niet van houd mijn leven van de afgelopen twee jaar door te nemen in een volle treincoupé. Echter, zwijgen tegen iemand die je twee jaar niet gezien hebt en zo vriendelijk is naast je te komen zitten is ook weer zo onbeleefd.

Mochten er in de bewuste openbare ruimte waarin ik mij bevind geen krantjes voor handen zijn, dan is er gelukkig nog de telefoon. Met internet. Ik krijg te weinig mail om iedere keer iets nieuws te hebben als ik in de wachtkamer/trein/bushalte zit, maar gelukkig is er zoiets uitgevonden als Twitter, waar andere mensen die ook geheel in hun eigen wereld leven verslag uitbrengen van dat leven in die wereld. Van lang niet alle mensen die ik volg snap ik waar ze het over hebben, maar het lezen van hun berichten in openbare ruimtes geeft in ieder geval andere aanwezigen in diezelfde ruimte de indruk dat ik te druk ben om aangesproken te worden. Als je Twitter uit hebt, kun je ook nog heel veel onnozele spelletjes op je telefoon downloaden, die je speelt in openbare ruimtes om maar te voorkomen dat je er aanspreekbaar uit ziet.

Mocht dat alles niet genoeg zijn dan heb je nog altijd muziek die je kunt luisteren, met van die fijne oordoppen, je weet wel, die je van alle andere geluiden afsluiten zodat je niet van de muziek wordt afgeleid door de geluiden in je omgeving. Dit is vooral handig wanneer je je in een openbare ruimte verplaatst, zoals in een winkelcentrum of op straat. Hierbij kan het lezen van krantjes of op je telefoon kijken namelijk tot onfortuinlijke botsingen met muren, andere mensen of plantenbakken leiden.

Ja, stel dat je geen krantjes, telefoons of muziek in je oren had: dan begint die vrouw tegenover je misschien wel tegen je te praten! Over de kwaal die zij bij zichzelf geconstateerd denkt te hebben. Over het weer. Over haar xenofobie. Over het feit dat je je tas op de stoel naast je laat staan terwijl de coupé steeds voller wordt en iemand anders die stoel wellicht kan gebruiken als zitplaats. Misschien wil ze weten wie jij bent, waar je naar toe gaat of wat je hier doet. Waarschijnlijker is het dat ze die informatie over zichzelf met jou wil delen. En dat delen van informatie kost energie en levert vrij weinig op, want de kans is groot dat je die vrouw nooit meer ziet. Dat is inefficiënt en daar houd ik niet van. Daarom staan onherkenbaarheid en onaanspreekbaarheid in openbare ruimtes bij mij hoog in het vaandel.

Doordat ik helemaal opga in bovengenoemde activiteiten om mijn aanspreekbaar- en herkenbaarheid ernstig te verlagen, heb ik na het verblijf in een openbare ruimte vaak geen idee wie zich nog meer in deze ruimte bevonden. Dus of de vrouw tegenover me nou een burka droeg of niet, dat heb ik niet eens opgemerkt.

***
Yvon is op Pinkbullets wel aanspreekbaar. Voel je dus vrij om een comment achter te laten!

Bekijk alle logs van Yvon

Het zou opvallend genoemd kunnen worden dat ik, als radiomeisje, geen...
Het eerste seizoen van Heel Holland Bakt is compleet aan me voorbij ge...
Het wordt kouder en vroeger donker. Reden genoeg voor de gemiddelde Ne...
Ik als nagellak meisje (serieus nooit ongelakte nagels, can’t help it)...
Toen ik De kinderhater uit had, werd ik boos. Heel boos. Niet omdat ik...
Niets dan lof voor wetenschappers als Erik Scherder; mensen die aanste...
Veel mensen zijn druk, doen druk, denken druk, hebben het gewoon druk...
Ruim drie jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Jullie hebben mi...
Violet Weston (Meryl Streep) heeft mondkanker en is niet een van de ma...
Het verhaal speelt zich af in het Texas Hill County begin jaren '70. E...
In de nieuwe spectaculaire actie-avonturenfilm 47 Ronin speelt Keanu R...
Journaliste Susannah Cahalan leidt een normaal leven, als ze op haar 2...

"Van lang niet alle mensen die ik volg snap ik waar ze het over hebben" Dat zei de Cavia ook al

Of was het de kiwi?

Grappig. Er stond vandaag een colum op Joop over hetzelfde boerkaverbod. Deze man had er ook wel een mooie kijk op :)

http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/volgens_mij_werkt_zon_boerka_averechts/

Wat toevallig! Heb hem net even gelezen, inderdaad een mooie originele visie :)

afbeelding van DrNoise

Mwoah, ik vind een hoofddoekje dan toch sexyer dan een Boerka.

Ik heb nog nooit een burkadraagster gezien in NL, en ik kom toch echt in 'zulke' wijken
De niqaab, zoals op de foto bij dit stuk, ja die wel, sporadisch.

Nieuwe reactie inzenden

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <object> <embed> <iframe> <script> <param> <i> <b> <code> <center> <quote> <u>
 • You can use BBCode tags in the text. URLs will automatically be converted to links.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • tweetmeme.com
  • facebook.com
  • youtube.com
  • break.com
  • pinkbullets.nl
  • flabber.nl
  • metacafe.com
  • dailymotion.com
  • myspace.com
  • hyves.nl
  • twitter.com
  • nu.nl

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Reactie inzenden via Facebook