Poll

Vuurwerk?:

Gebruikerslogin

Alleen al in Seattle zijn 424 vestigingen van Starbucks

Geplaatst in door Suzan op 14 september, 2010 - 07:45

Het plaatsje Springdale in Utah is een oase in de woestijn. Het ligt bij groene loofbomen in een vallei tussen hoge rotsen. Aan de centrale straat zijn kleine restaurants gevestigd, een lokale supermarkt en houten souvenirwinkels.

De eigenaren van ons Bed & Breakfast legden ons uit waar die idyllische uitstraling vandaan komt: er zijn hier geen ketens. Geen McDonalds, geen Wendy's, zelfs geen Safeway Supermarkt. Subway wilde een filiaal openen maar werd door de gemeente tegengehouden.

Dat is bijzonder want elke Amerikaanse plaats, zeker elke plaats waar toeristen komen, heeft een strip met chain restaurants aan de doorgaande weg. Er zijn 5.000 filialen van Subway in de Verenigde Staten, en alleen al in Seattle zijn 424 vestigingen van Starbucks (bron). Maar als je de lokale radio mag geloven is de beste garage/schoenenwinkel/tandartspraktijk van de regio family-owned ("for decades!").

In zo'n 'family-owned business' kwamen wij terecht toen we onderweg waren van Los Angeles naar Yosemite. "Misschien kunnen we in Cholame wat eten" zei ik, turend op de wegenkaart. Dit deel van Californië is dun bevolkt en de plaatsjes liggen tientallen kilometers uit elkaar. Vlak voorbij het Jack Ranch Cafe keek ik om: dit was Cholame; alleen dit ene café.

P. keerde de auto, parkeerde en we namen plaats in het wegrestaurant waar de tijd leek te hebben stil gestaan. Bovendien bleek het helemaal vol te hangen met foto's van James Dean. Ik informeerde waarom dat was. "He died here," vertelde de eigenares. Op de parkeerplaats stond een herdenkingsplaat bij een boom: the 'Rebel without a cause' was in 1955 even verderop tegen een andere auto geknald.

Op bezoek bij James Dean at ik een prima tosti. In veel andere lokale café-restaurants opteerde ik voor de veggie burger. Zo zaten wij op een avond in de enige eetgelegenheid van Mitchell, Oregon: een onooglijke maar gezellige pub direct naast het enige hotel van het dorp. In dezelfde straat hadden ooit nog veel meer ondernemingen gezeten maar de ene na de andere was de afgelopen jaren gesloten.

De serveerster reageerde enthousiast toen we vertelden dat we uit Nederland kwamen: "op de camping zitten ook twee Nederlanders!" Dat was om twee redenen bijzonder: ten eerste dachten wij dat we de enige toeristen in dit dorp waren en ten tweede was er geen camping maar alleen een centraal grasveldje, waar we inderdaad een klein tentje hadden zien staan. Dat bleek van twee Rotterdamse jongens die na hun eindexamen op de fiets door de Verenigde Staten reisden. Een onverwachte ontmoeting in een western-stadje.

Mocht je ooit onderweg zijn in de Verenigde Staten, rijd dan eens de Subway/Starbucks voorbij en ga naar binnen in een vaag truckerscafé of een pub in een uitgestorven stadje. Want daar maak je de verhalen mee die je later nog navertelt.

Mijn andere columns en reviews vind je hier.

Bekijk alle logs van Suzan

Het zou opvallend genoemd kunnen worden dat ik, als radiomeisje, geen...
Het eerste seizoen van Heel Holland Bakt is compleet aan me voorbij ge...
Het wordt kouder en vroeger donker. Reden genoeg voor de gemiddelde Ne...
Ik als nagellak meisje (serieus nooit ongelakte nagels, can’t help it)...
Toen ik De kinderhater uit had, werd ik boos. Heel boos. Niet omdat ik...
Niets dan lof voor wetenschappers als Erik Scherder; mensen die aanste...
Veel mensen zijn druk, doen druk, denken druk, hebben het gewoon druk...
Ruim drie jaar geleden werd ik voor het eerst moeder. Jullie hebben mi...
Violet Weston (Meryl Streep) heeft mondkanker en is niet een van de ma...
Het verhaal speelt zich af in het Texas Hill County begin jaren '70. E...
In de nieuwe spectaculaire actie-avonturenfilm 47 Ronin speelt Keanu R...
Journaliste Susannah Cahalan leidt een normaal leven, als ze op haar 2...
afbeelding van Judith

Gaaf, erg leuk om te lezen! Springdale heeft groot gelijk dat ze die ketens buiten de deur houden.

Nieuwe reactie inzenden

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img> <object> <embed> <iframe> <script> <param> <i> <b> <code> <center> <quote> <u>
 • You can use BBCode tags in the text. URLs will automatically be converted to links.
 • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • tweetmeme.com
  • facebook.com
  • youtube.com
  • break.com
  • pinkbullets.nl
  • flabber.nl
  • metacafe.com
  • dailymotion.com
  • myspace.com
  • hyves.nl
  • twitter.com
  • nu.nl

Meer informatie over formaatmogelijkheden

Reactie inzenden via Facebook